Forum Pirotechnika Strona Główna Pirotechnika
Forum dyskusyjne o tematyce pirotechnicznej
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

proch czarny klasyczny i modyfikowany

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Pirotechnika Strona Główna -> Mieszaniny pirotechniczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bujcio123
Moderator



Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z olsztyna lub z działa

PostWysłany: Wto 21:00, 13 Lut 2007    Temat postu: proch czarny klasyczny i modyfikowany

Proch czarny klasyczny:

Skład:
Saletra potasowa- 75%
Węgiel drzewny/aktywny- 15%
Siarka- 10%

Opis produkcji

Robimy na raz najlepiej 0,5kg prochu. Odważamy więc 375g KNO3, 75g węgla i 50g siarki. Wszystkie składniki muszą być wcześniej dobrze wysuszone. Wsypujemy wszystko go garnka i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy szklanką wody i dokładnie mieszamy. Garnek umieszczamy na kuchence ELEKTRYCZNEJ. Nie wolno używać otwartego płomienia. Grzejemy teraz mieszankę na kuchence, cały czas mieszając. Gdy zacznie się gotować mieszamy energiczniej, by nie wykipiało. Radzę nie wdychać oparów. Gotujemy, aż do te pory rzadka "zupa" zrobi się gęsta. W momencie, gdy zacznie pryskać zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy ją dość daleko. Następnie zalewamy POWOLI i stale mieszając 200ml acetonu. W tym momencie zacznie się proces odparowywania acetonu z wodą i gwałtownej krystalizacji KNO3. Ważne jest dobre mieszanie, by uniknąć zbrylania. Tak przygotowany już prawie suchy proch suszymy. Po wysuszeniu zwilżamy lekko wodą i mielimy trzy razy w maszynce do mięsa (koniecznie ręcznej) i ponownie suszymy.

To w zasadzie gotowy proch. Jednak dla polepszenia jego jakości można go kilkakrotnie sprasować i zmielić.

Proch czarny modyfikowany:

Skład:
Saletra potasowa (KNO3)-60%
węgiel (C)-16%
siarka (S)-14%
cukier - 10%

Jeśli chcesz, możesz dodać trochę opiłków jednego z metali (tylko bez przesady). Najlepszy jest mosiadz lub żelazo. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego koloru. Takie ulepszenia zwiększa szybkość i temperaturę spalania oraz daje dodatkowe iskry.
przepis wzięty z tej strony [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 1 raz

Ostatnio zmieniony przez bujcio123 dnia Śro 17:39, 21 Lut 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nowicjusz
Nowicjusz



Dołączył: 27 Cze 2008
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Łódź

PostWysłany: Pią 20:16, 18 Lip 2008    Temat postu:

na tamtej stronie co podałeś jest napisane że najlepszy jest magnez Smile a ty napisałeś że żelazo albo mosiądz:) nie wiem jak sie palą te metale ale wiem że magnez rzeczywiście jest dobry bo leci dużo iskier.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gitarone
Nowicjusz



Dołączył: 14 Lis 2008
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: :)

PostWysłany: Pią 19:51, 14 Lis 2008    Temat postu:

A jeżeli damy 75% saletry potasowej i 25% węgla drzewnego to też można nazwac to czarnym prochem ?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
etktuzudu
Nowicjusz



Dołączył: 29 Gru 2008
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z przemytu

PostWysłany: Pon 13:58, 29 Gru 2008    Temat postu:

To z tym acetonem to za dużo roboty. Można to przegryzać wodą. Tak jest najlepiej: Zabiegiem wpływającym korzystnie na właściwości palne prochu, szczególnie przygotowanego bez użycia młyna kulowego, jest przegryzanie. Polega ono na dokładnym wymieszaniu składników prochu z wodą, pozostawieniu na pewien czas, a następnie dokładnym wysuszeniu. Robimy to w ten sposób: do garnka lub dużego słoika wsypujemy określoną ilość prochu. Następnie dolewamy po trochu wody jednocześnie mieszając zawartość naczynia, aż proch przybierze konsystencję gęstej mazi, która zlepia się w grudki. Powinna być wilgotna, ale położeniu na kawałku folii aluminiowej nie może z niej wyciekać woda. Uważamy, aby nie przesadzić z ilością wody! Po dokładnym wymieszaniu prochu z wodą zakręcamy słoik lub przykrywamy garnek i odstawiamy na 1-3 dni. Po tym czasie wylewamy proch na tacę wyłożoną folią aluminiową i rozprowadzamy go tak, by tworzył cienką warstwę. Proch suszymy najpierw na powietrzu, następnie możemy go OSTROŻNIE dosuszyć w piekarniku, ustawiając bardzo niski poziom grzania. Otrzymujemy "ciastko" prochu, które możemy pokruszyć i obtoczyć w młynie kulowym uzyskując granulki prochu, bądź zmielić, aby otrzymać proch sypki.

Istnieją jeszcze inne rodzaje prochu (chociażby H3[chloranowy- na bazie KClO3]) na bazie innych związków niż saletra potasowa: KClO3, KClO4, NaNO3


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SaPeR 94
Nowicjusz



Dołączył: 30 Maj 2008
Posty: 47
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: wziąśc na flaszkę???

PostWysłany: Śro 19:47, 28 Sty 2009    Temat postu:

gitarone napisał:
A jeżeli damy 75% saletry potasowej i 25% węgla drzewnego to też można nazwac to czarnym prochem ?

To jest proch "czekoladowy" robisz go jak nie masz chwilowo dostępu do siarki. Jest tańszy i takie tam bzdety Very Happy . Jak dobrze wszystko zmielisz (saletrę i węgiel) to powinien Ci wyjść prawie jak PCz. Opis produkcji masz tu: [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
piotrek985
Nowicjusz



Dołączył: 23 Cze 2010
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 11:55, 24 Cze 2010    Temat postu:

proch "czekoladowy" jest bobry aczkolwiek proponował bym zakupienie siarki gdyż to ważny składnik. bardzo podnosi wydajność mieszaniny. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
DawidMaxxD
Nowicjusz



Dołączył: 09 Maj 2013
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 8:31, 09 Maj 2013    Temat postu: Aceton

Ja używam do przegryzania prochu samego acetonu, jest o wiele szybciej, a proch nie różni się prawie niczym od tego na wodzie. Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
smutas35
Nowicjusz



Dołączył: 07 Paź 2021
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 19:35, 07 Paź 2021    Temat postu:

Witajcie.
DawidMaxxD poniekąd ma rację z tym acetonem, że "jest o wiele szybciej". Niestety jakość już nie jest taka sama jak przy przegryzaniu samą wodą w której KNO3 rozpuszcza się najlepiej. Pozdro


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Pirotechnika Strona Główna -> Mieszaniny pirotechniczne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin