|
Pirotechnika Forum dyskusyjne o tematyce pirotechnicznej
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bujcio123
Moderator
Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z olsztyna lub z działa
|
Wysłany: Wto 21:00, 13 Lut 2007 Temat postu: proch czarny klasyczny i modyfikowany |
|
|
Proch czarny klasyczny:
Skład:
Saletra potasowa- 75%
Węgiel drzewny/aktywny- 15%
Siarka- 10%
Opis produkcji
Robimy na raz najlepiej 0,5kg prochu. Odważamy więc 375g KNO3, 75g węgla i 50g siarki. Wszystkie składniki muszą być wcześniej dobrze wysuszone. Wsypujemy wszystko go garnka i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy szklanką wody i dokładnie mieszamy. Garnek umieszczamy na kuchence ELEKTRYCZNEJ. Nie wolno używać otwartego płomienia. Grzejemy teraz mieszankę na kuchence, cały czas mieszając. Gdy zacznie się gotować mieszamy energiczniej, by nie wykipiało. Radzę nie wdychać oparów. Gotujemy, aż do te pory rzadka "zupa" zrobi się gęsta. W momencie, gdy zacznie pryskać zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy ją dość daleko. Następnie zalewamy POWOLI i stale mieszając 200ml acetonu. W tym momencie zacznie się proces odparowywania acetonu z wodą i gwałtownej krystalizacji KNO3. Ważne jest dobre mieszanie, by uniknąć zbrylania. Tak przygotowany już prawie suchy proch suszymy. Po wysuszeniu zwilżamy lekko wodą i mielimy trzy razy w maszynce do mięsa (koniecznie ręcznej) i ponownie suszymy.
To w zasadzie gotowy proch. Jednak dla polepszenia jego jakości można go kilkakrotnie sprasować i zmielić.
Proch czarny modyfikowany:
Skład:
Saletra potasowa (KNO3)-60%
węgiel (C)-16%
siarka (S)-14%
cukier - 10%
Jeśli chcesz, możesz dodać trochę opiłków jednego z metali (tylko bez przesady). Najlepszy jest mosiadz lub żelazo. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego koloru. Takie ulepszenia zwiększa szybkość i temperaturę spalania oraz daje dodatkowe iskry.
przepis wzięty z tej strony [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 1 raz
Ostatnio zmieniony przez bujcio123 dnia Śro 17:39, 21 Lut 2007, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nowicjusz
Nowicjusz
Dołączył: 27 Cze 2008
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią 20:16, 18 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
na tamtej stronie co podałeś jest napisane że najlepszy jest magnez a ty napisałeś że żelazo albo mosiądz:) nie wiem jak sie palą te metale ale wiem że magnez rzeczywiście jest dobry bo leci dużo iskier.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gitarone
Nowicjusz
Dołączył: 14 Lis 2008
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: :)
|
Wysłany: Pią 19:51, 14 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
A jeżeli damy 75% saletry potasowej i 25% węgla drzewnego to też można nazwac to czarnym prochem ?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
etktuzudu
Nowicjusz
Dołączył: 29 Gru 2008
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z przemytu
|
Wysłany: Pon 13:58, 29 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
To z tym acetonem to za dużo roboty. Można to przegryzać wodą. Tak jest najlepiej: Zabiegiem wpływającym korzystnie na właściwości palne prochu, szczególnie przygotowanego bez użycia młyna kulowego, jest przegryzanie. Polega ono na dokładnym wymieszaniu składników prochu z wodą, pozostawieniu na pewien czas, a następnie dokładnym wysuszeniu. Robimy to w ten sposób: do garnka lub dużego słoika wsypujemy określoną ilość prochu. Następnie dolewamy po trochu wody jednocześnie mieszając zawartość naczynia, aż proch przybierze konsystencję gęstej mazi, która zlepia się w grudki. Powinna być wilgotna, ale położeniu na kawałku folii aluminiowej nie może z niej wyciekać woda. Uważamy, aby nie przesadzić z ilością wody! Po dokładnym wymieszaniu prochu z wodą zakręcamy słoik lub przykrywamy garnek i odstawiamy na 1-3 dni. Po tym czasie wylewamy proch na tacę wyłożoną folią aluminiową i rozprowadzamy go tak, by tworzył cienką warstwę. Proch suszymy najpierw na powietrzu, następnie możemy go OSTROŻNIE dosuszyć w piekarniku, ustawiając bardzo niski poziom grzania. Otrzymujemy "ciastko" prochu, które możemy pokruszyć i obtoczyć w młynie kulowym uzyskując granulki prochu, bądź zmielić, aby otrzymać proch sypki.
Istnieją jeszcze inne rodzaje prochu (chociażby H3[chloranowy- na bazie KClO3]) na bazie innych związków niż saletra potasowa: KClO3, KClO4, NaNO3
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
SaPeR 94
Nowicjusz
Dołączył: 30 Maj 2008
Posty: 47
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: wziąśc na flaszkę???
|
Wysłany: Śro 19:47, 28 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
gitarone napisał: | A jeżeli damy 75% saletry potasowej i 25% węgla drzewnego to też można nazwac to czarnym prochem ? |
To jest proch "czekoladowy" robisz go jak nie masz chwilowo dostępu do siarki. Jest tańszy i takie tam bzdety . Jak dobrze wszystko zmielisz (saletrę i węgiel) to powinien Ci wyjść prawie jak PCz. Opis produkcji masz tu: [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
piotrek985
Nowicjusz
Dołączył: 23 Cze 2010
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 11:55, 24 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
proch "czekoladowy" jest bobry aczkolwiek proponował bym zakupienie siarki gdyż to ważny składnik. bardzo podnosi wydajność mieszaniny.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
DawidMaxxD
Nowicjusz
Dołączył: 09 Maj 2013
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 8:31, 09 Maj 2013 Temat postu: Aceton |
|
|
Ja używam do przegryzania prochu samego acetonu, jest o wiele szybciej, a proch nie różni się prawie niczym od tego na wodzie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
smutas35
Nowicjusz
Dołączył: 07 Paź 2021
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 19:35, 07 Paź 2021 Temat postu: |
|
|
Witajcie.
DawidMaxxD poniekąd ma rację z tym acetonem, że "jest o wiele szybciej". Niestety jakość już nie jest taka sama jak przy przegryzaniu samą wodą w której KNO3 rozpuszcza się najlepiej. Pozdro
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|